Teknik Kumaş Bilgisi

Viskon Kumaş Nedir?

Doğal liflerin artan nüfus taleplerini karşılayamaması nedeniyle, 19. yüzyılın ortalarında başlayan araştırmalar sonucunda rejenere selüloz lifi olan viskon üretilmiştir (Özgüney ve ark.,2004). 1839 yılında Fransız araştırmacı Poyer, odundan selüloz maddesi elde etmiş, selüloz ve selüloz liflerinin kimyasal yapısını açıklamıştır (Seventekin, 2015). Rejenere selüloz esaslı lifler, ipeğe benzedikleri için yapay ipek (suni ipek) ismiyle de anılmaktadır.

Viskon lifi, hammaddesi doğal olmasına rağmen kimyasal işlemlerle elde edilen özel bir liftir. Bu nedenle viskon lifine rejenere selüloz lifi denilmektedir. Doğal polimerler lif haline dönüştürülürken, genellikle kimyasal yapılarında bir değişim olmamakta, sadece fiziksel yapılarında değişiklikler oluşturularak lif özelliği kazandırılmaktadır. Selülozun hammadde olarak lif üretiminde kullanılabilmesi için α selüloz değerinin yüksek olması gerekmektedir (Türkoğlu ve Tutuş, 2020).

Viskon kumaşı, konforlu, çok estetik ve dökümlü bir kumaştır. Bu nedenle hazır giyim üretiminde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle yaz aylarında gerek rahatlığı gerekse görünümü itibariyle çokça tercih edilmektedir. Yenilenebilir bitkilerden elde edilmesi nedeniyle genellikle çevre dostu ve sürdürülebilir hammaddeye sahip olduğu kabul edilmektedir.

Viskondan üretilen kumaşlar, nefes alabilir, vücut ısısını hapsetmez ve nemi vücuttan atmaya yardımcı olmaktadır. Boya alma yeteneği iyi olduğundan oldukça parlak renkler elde etmek mümkündür. Fiyat olarak da ekonomiktir.

Kaynak: Gökçen Ö., Bahadır Ünal Z., (2021). “Viskon Kumaş Üretiminde Konfeksiyon İşletmesinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, TJFDM, 2021, 3 (2): 57-68